Het besturen en beheren van digitale identiteiten en toegangsrechten tot applicaties en informatie is tegenwoordig essentieel binnen IT-organisaties. De mogelijkheden op het gebied van IT nemen steeds verder toe en de wetgeving omtrent privacy wordt steeds strenger. Goede Identity Governance & Administration (IGA) lijkt hiermee dus steeds belangrijker te worden, maar niet alleen omdat dat nu eenmaal noodzakelijk is. Identity Governance & Administration biedt bovenal verschillende voordelen voor bedrijven en haar werknemers. Wij hebben de vijf belangrijkste voordelen voor u op een rijtje gezet.

1. Conformiteit met de wetgeving

De steeds strengere wetgeving omtrent informatiebeveiliging en privacy vereist dat bedrijven inzicht in en controle over de toegangsrechten van werknemers hebben. Identity Governance & Administration zorgt er met het automatisch monitoren van toegangsrechten voor dat bedrijven op elk moment inzicht hebben in wie toegang heeft tot welke gegevens, applicaties en systemen. Daarnaast maakt IGA het mogelijk geautomatiseerd rechten van gebruikers in te trekken, bijvoorbeeld wanneer een werknemer uit dienst treedt. Met het monitoren en rapporteren van werknemersaccounts, toegangsrechten en verandering die hierin plaatsvinden verzekeren bedrijven zichzelf niet alleen van conformiteit met wet- en regelgeving, ook verminderen zij hiermee het risico op inbreuken op het informatiesysteem.

2. Efficiëntie

Nu organisaties steeds vaker met tijdelijk, nieuw personeel te maken krijgen en functies van werknemers snel kunnen veranderen, zal het steeds vaker voorkomen dat nieuwe werknemersaccounts moeten worden aangemaakt of dat deze moeten worden aangepast. Werknemers kunnen pas aan de slag als alle toegangsrechten zijn toegewezen wat hun efficiëntie niet altijd ten goede komt. Goede Identity Governance & Administration maakt het mogelijk werknemers op een snelle manier toegang te geven tot de middelen die ze nodig hebben om productief te werken. Hiermee zorgt IGA ervoor dat werknemers sneller productief zijn en op een efficiënte manier kunnen werken.

3. Kostenbesparing

Identity Governance & Administration is een uitstekende manier om de kosten binnen organisaties te verlagen. Met IGA worden repeterende, arbeidsintensieve processen geautomatiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanmaken van werknemersprofielen, het toewijzen van toegangsrechten, wachtwoordbeheer en user provisioning. Identity Governance & Administration kan de tijd die IT-personeel aan administratieve taken besteedt aanzienlijk verkorten, wat de kosten verlaagt en zo bijvoorbeeld tijd vrijmaakt voor digitale transformatie en innovatie. Gebruikers kunnen zelfstandig toegangsaanvragen indienen, wachtwoorden beheren en toegang controleren.

4. Gemak

Niet alleen op bedrijfsniveau biedt Identity Governance & Administration voordelen, ook maakt het de dagelijkse werkzaamheden van werknemers een stuk prettiger en gemakkelijker. Dankzij IGA hoeven werknemers niet langer meerdere wachtwoorden te onthouden. Met Single Sign-on (SOO) bieden IGA platformen werknemers de mogelijkheid slechts eenmalig inloggegevens in te voeren om toegang te krijgen tot de aan hen toegewezen applicaties, informatie en systemen. Hiermee maken SSO en IGA het werk van werknemers prettiger en effectiever. Daarnaast vermindert dit de werklast van werknemers op de IT-afdeling. Werknemers kunnen bijvoorbeeld zelfstandig, 24/7 hun wachtwoord resetten zonder tussenkomst van de IT-afdeling.

5. Automatisering

Met Identity Governance & Administration worden administratieve taken grotendeels geautomatiseerd. Door toegangsrechten te koppelen aan rollen kunnen deze automatisch worden toegekend wanneer een nieuwe werknemer in dienst treedt of wanneer een werknemer binnen de organisatie van functie verandert. Daarnaast kunnen door verschillende systemen binnen de organisatie aan elkaar te koppelen wijzigingen in bijvoorbeeld het HR-systeem direct worden doorgevoerd naar andere systemen. Standaardaanvragen kunnen worden geautomatiseerd wat zorgt voor een lagere werkdruk voor de IT-servicedesk en een snellere doorlooptijd. Ook de kans op menselijke fouten neemt door de mogelijkheid tot automatisering enorm af.

Rick de Laat

Rick de Laat

Marketing medewerker