In deze blog een stuk over de form builder in Provisior. Dit is een tool voor beheerders om formulieren te maken die door de eindgebruiker ingevuld kan worden als hij/zij een product bestelt via de self-service portal.

What you see is what you get

De form builder is WYSIWYG. Dit betekent dat degene die het formulier bewerkt het resultaat meteen te zien krijgt zoals de gebruiker het ook te zien krijgt. Hierdoor is het zeer makkelijk om te bewerken, maar is het ook heel krachtig. Iemand zonder programmeerervaring kan heel eenvoudig een formulier in elkaar zetten. Met meer geavanceerde technieken kan de maker ervoor zorgen dat een formulier zich aan elke situatie aan kan passen.

Flexibiliteit

In veel situaties is het prettig als een formulier flexibel is. Dat wil zeggen dat sommige velden wel of niet getoond worden aan de gebruiker afhankelijk van bepaalde factoren. Bijvoorbeeld: Als een gebruiker aangeeft dat hij/zij geen interesse heeft in een nieuwsbrief, dan heeft het geen zin om de adresgegevens te vragen, dus hoef je dit veld niet te laten zien. Normaal gesproken moet deze flexibiliteit gemaakt worden door het erin te programmeren, maar met onze form builder tool is het mogelijk voor de beheerder om in de interface eenvoudig aan te geven welke velden in welke situaties getoond moeten worden.

Verwerking gegevens

Minstens zo belangrijk als het tonen van een formulier, is de verwerking van de ingevoerde gegevens. De ingevoerde gegevens kunnen voor twee doelen gebruikt worden: Ten eerste ter informatie, de gegevens worden opgeslagen en verstuurd naar de mensen voor wie deze informatie van belang is. Het tweede doel is om er acties aan te koppelen. Als een gebruiker een product aanvraagt, kunnen de ingevoerde gegevens direct worden gebruikt door er een powershell-script aan te hangen. Dit betekent dat je bijvoorbeeld geautomatiseerd accounts of mailboxen kunt aanmaken voor de gebruiker op basis van de gegevens die hij of zij verstrekt heeft. Wijzelf gebruiken dit intern bijvoorbeeld om een Jira-account voor de gebruiker aan te maken of om collega’s te nomineren voor medewerker van de week.

Ideeen voor de toekomst

De form builder wordt nog verder ontwikkeld. Op dit moment wordt een feature getest waarbij we invoergegevens van het ene veld kunnen gebruiken als invoer voor een ander veld. Dit biedt veel nieuwe mogelijkheden, want dat zorgt ervoor dat de formulieren nog flexibeler kunnen worden. Zo kun je eenvoudig het aantal te tonen gebruikers limiteren op de eerder ingevulde afdeling, voor een steeds betere gebruikerservaring.

Robin Mayr

Robin Mayr

Software developer